Skulpturpark Koster

PIONJÄREN

12.06.2020

Pionjären är en interaktiv skulptur av Hilda Fürst, som är inspirerad av rustningar, dykardräkter och rymddräkter från svunna tider. Den hänger mellan björkarna i parken och är sammanfogad genom skruv och stygn, vilket gör lederna relativt rörliga. 

När Hilda stötte på drivor av emaljerade hinkar, pottor och kärl på en avlägsen plats mitt inne i skogen, kände hon instinktivt för att omvandla det till konst. Dels för att rädda djur och natur från vassa och rostiga emaljföremål, men samtidigt för att de patinerade ytorna verkade bära på en hemlighet. Vad har hänt här?  

Skulpturen formades till en slags rustning att ikläda sig, och allt eftersom att gestalten tog form så tilltog Hildas känsla av att den bar på en historia, att den innehöll spår av en tid - därav titeln. I skulpturparken kommer tiden fortsätta att angripa metallen och skapa nya historier tillsammans med besökarna. 

HULDA FÜRST (1986)
Fürst är en Göteborgsbaserad textilkonstnär med en BFA i Textil, Kropp och Form från HDK Steneby. Hon har tidigare ställt ut på bland annat Halmstad Konsthall, Galleri Konstepidemin och Konsthallen Lokstallet, och även arbetat som kostymör och scenograf för ett antal film– och teaterproduktioner.